Datum registrace: 30. 06. 2013
ZuzkaDostalova
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 3 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Stob skupiny
ZuzkaDostalova
Jak psát blog?Lilek, co a jak
31. 07. 2014
Ještě 15 dnů bude trvat soutěž s potravinou lilek,
tak proč si o této zelenině něco neříct - možná to vše
znáte, možná i tvrdí odpůrci po přečtění lilek vyzkouší...
Lilek jedlý je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem
a rajčetem. U nás je známý také jako baklažán. Původem
je z Indie a ta je spolu s Čínou také největším producentem.
Plody lilku dosahují velikosti 150 - 300 g a nejčastěji mají
vejčitý tvar (odtud i název v angličtině - eggplant). Barva
slupky je modrofialová, dužina bílá.
Svým složením se lilek podobá s ostatní plodovou
zeleninou: 95% hmotnosti tvoří voda, největší díl sušiny
zabírají sacharidy, hlavně v povrchových vrstvách plodu je
vláknina - pektin (proto pokud plod není starý či poškozený,
nedoporučuje se odstranění slupky). Bílkoviny a tuky mají
v lilku minimální zastoupení. Obsahuje vitamín C, B a kyselinu
listovou. Z minerálních a stopových prvků se zde vyskytuje
draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo, mangan a zinek.
Lilek také obsahuje více nikotinu, než kterákoliv jiná jedlá
rostlina, jeho množství je však zanedbatelné (podle zdrojů
je v 9kg plodu stejně nikotu jako v jedné cigaretě).
Pěstování. Lilek je původně tropická rostlina a tím pádem
má rád hodně slunce a vysoké teploty. Ke klíčení je potřebná
teplota okolo 21 °C. Plody nenechávejte na rostlině dlouho,
jinak zhořknou.
Příprava a konzumace. Syrový lilek je hořký, proto by se
měl tepelně upravit. Vaření, pečení, dušení, smažení, grilování
- to vše je vhodné. Nevýhodou je, že při smažení nasává do
sebe hodně oleje. Doporučuje se před smažením či pečením
osolit, nechat pustit vodu a poté zpracovávat. Dá se použít
také do polévek, kaší, nákypů, zapékat, plnit masem atd.
Pro své vlastnosti a nízkou energetickou hodnotu nemáme
omezení pro konzumaci lilku a hodí se při redukční dietě a
snižování hladiny cholesterolu v krvi. Má lehké projímavé
účinky, takže může pomoci i proti zácpě. Říká se, že má také
afrodiziakální účinky.
Inspiraci, jak lilek připravit můžete získat mezi soutěžními
recepty a pokud někdo máte další recepty, budeme rádi, když
ses námi o ně podělíte!:-)
Krásný srpen, hodně sluníčka a pro zahradkáře - spoustu
vypěstovaných plodin!
Zdroje: http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/jak-vypestovat-lilek.html
http://www.lilek.info/
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ZuzkaDostalova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
Madridacka: To jste mě pobavila - tak to schválně zkuste s tím manželem.